Annonce

Højere pensionsalder forlænger din arbejdsskadeerstatning


Folkepensionsalderen er blevet forhøjet. Det betyder ikke kun flere års arbejde, men også at tusindvis af danskere skal have deres månedlige arbejdsskadeerstatninger forlænget eller får et ekstra engangsbeløb udbetalt.

Annonce

Nogen vil helt sikkert få en ekstra check ind af brevsprækken. Arbejdsskadeerstatninger forlænges nemlig for personer, hvis pensionsalder forhøjes. Colourbox

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Måske var du blandt dem, der ærgrede sig over, at din folkepensionsalder ved årsskiftet blev hævet fra 68 år til 69 år. Men måske du også er blandt dem, som netop derfor får din arbejdsskadeerstatning forlænget.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, AES, oplyser nemlig, at omkring 7.000 danskere, som har fået erstatning for en arbejdsskade frem til pensionsalderen, vil få denne udbetaling forlænget et år – altså frem til den nye pensionsalder – ligesom nogen vil få udbetalt et ekstra engangsbeløb.

Hvor mange af FOAs medlemmer, det får betydning for, er dog svært at sætte et præcist tal på. Men hos både AES og FOA selv er man overbevist om, at der er medlemmer blandt de 7.000.

”Der er helt sikkert nogen, som ud af det blå vil få en ekstra check ind af brevsprækken. Og det er er trods alt en fin overraskelse, selvom det er en helt naturlig ændring,” siger Anne Signora Toft, som er advokat i FOA.

For at få sin arbejdskadeerstatning forlænget, skal ens folkepensionsalder først og fremmest have ændret sig. Det har den, hvis man er født i 1967 eller senere. Derudover skal man have været udsat for en arbejdsulykke efter 1. januar 2004 eller have anmeldt en erhvervssygdom efter 1. januar 2005.

Sidst, men ikke mindst, skal man have modtaget en afgørelse fra AES, eller det tidligere Arbejdsskadestyrelsen, der giver ret til at få udbetalt erstatning for tab af erhvervsevne – enten i form af et fast månedligt beløb eller et engangsbeløb.

”Det kan altså både være folk, som er røget helt ud af arbejdsmarkedet og har fået en høj erstatning. Men det kan også være folk, som stadig er på arbejdsmarkedet. For eksempel kan man have fået en varig nedsættelse på 20 procent, så man kun kan arbejde 30 timer om ugen, men så bliver kompenseret for de timer, man ikke kan arbejde. Og hvis den erstatning er endelig – altså varer indtil pensionsalderen – så bliver den også forlænget,” forklarer Anne Signora Toft.

Har du ret til at få din arbejdsskadeerstatning forlænget, skal du ikke gøre andet end at læne dig tilbage og vente. Du vil modtage et orienteringsbrev, hvorefter pengene automatisk vil blive udbetalt til dig, som de plejer.

Også personer, som i forbindelse med en arbejdsskade har fået erstatning for permanente udgifter til hjælpemidler eller behandlinger frem til pensionsalderen, kan få denne erstatning forlænget et år.

”Det kan for eksempel være erstatning til at dække udgifter til hormoncremer mod håndeksem eller en turbuhaler til astma. Betingelsen for at have fået erstatningen i første omgang er, at behandlingen skal være helbredende – modsat eksempelvis fysioterapi, som er lindrende,” forklarer Anne Signora Toft.

For at få forlænget denne type erstatning gælder samme regel om fødselsdato. Derudover skal man skal have modtaget et engangsbeløb fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring eller fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring som erstatning for behandlinger eller hjælpemidler.

Udbetalingen sker i dette tilfælde dog ikke af sig selv. Har du ret til forlængelse, skal du derfor selv kontakte din arbejdsgivers forsikringsselskab eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev