Annonce

Tema: Coronavirus

Dagens coronahelt:  Paramediciner tester på plejehjem og bosteder 


Som led i Region Sjællands teststrategi kører Martin Assentoft ud og laver COVID-podninger af sårbare eller særligt smitteudsatte
borgere på eksempelvis plejehjem og bosteder.

Annonce

"Mine nye opgaver giver god mening, da der er tale om borgere, der ikke selv kan komme ind på hospitalet for at få foretaget test," siger paramediciner Martin Assentoft, der kører ud til sårbare borgere og foretager COVID podninger. Privatfoto

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Som avanceret paramediciner er Martin Assentoft vant til døgnvagter, hvor han med indlagte pauser kører akutbilen ud til syge borgere i Region Sjælland.

Nu er han indsat i 12-timers vagter, hvor han kører ud og laver podninger af sårbare eller særligt smitteudsatte borgere. Primært på plejehjem eller bosteder, hvor borgerne ikke selv har mulighed for at komme hen til hospitalet for at blive testet.

”På en vagt kan det godt hænde, at jeg skal fra Holbæk og videre til Kalundborg, Slagelse og Skælskør. Det er mange timer på landevejene – noget, jeg ikke er så vant til,” fortæller den 43-årige paramediciner.

Læs også: OK21: Sidste store forlig på plads – så meget stiger lønnen i regionerne

Giver god mening

De nye opgaver sker som led i Region Sjællands teststrategi, som handler om at skrue op for testkapaciteten – målet er at foretage 750 test om dagen. Det er lægerne, der henviser borgerne til en test, men indimellem er det ikke er muligt for dem at transportere sig hen til hospitalet.

Det kan være, fordi de lider af et handicap, af en demenssygdom eller er voldsomt gangbesværede. Her er det Martin Assentoft kommer ind i billedet. I alt er de fire paramedicinere, der kører ud og laver podninger i regionen.

”At jeg nu kører ud og laver test giver god mening, når der er tale om immobile borgere, eksempelvis gangbesværede, der er forhindret i selv at komme hen til hospitalet. Vi oplever, at borgerne er meget taknemmelige for, at vi kommer ud til dem, så de kan få en afklaring på, om de er smittede eller ej,” siger Martin Assentoft.

Opmærksom på sikkerheden


Foreløbigt har han været i gang med sine nye opgaver i 14 dage - og han er meget opmærksom på sikkerhed og værnemidler.

”Jeg bærer både mundbind, visir, engangshandsker og en lyseblå engangsdragt på overkroppen. Og så bruger jeg selvfølgelig sprit og håndvask jævnligt,” fortæller han. 

De udførte test bliver transporteret i et minikøleskab, der skal holde testene kølige under fragten til hospitalet. Hvor mange test, Martin Assentoft kan nå at foretage på en dag, svinger meget og afhænger af transporttiden. Hvis det eksempelvis er på et plejehjem, hvor flere borgere og medarbejdere skal testes, kan han nå flere på en dag.

Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune

Pauser er en udfordring

Arbejdet giver god mening for Martin Assentoft. Men det er heller ikke uden udfordringer. Eksempelvis har han svært ved at få holdt de pauser, han normalt holder.

”Jeg kan ikke bare parkere akutbilen hvor som helst på grund dens last og skiltet på siden, hvor der med store bogstaver står ’Særkørsel COVID-19’. Det vil blive påtalt, hvis jeg eksempelvis kører på en drive-in for at hente mad, og jeg ønsker heller ikke at spise min medbragte madpakke i bilen af hygiejnehensyn. Det er lidt af et dilemma, men jeg plejer at finde en løsning på det” forklarer Martin Assentoft.

Ligesom mange andre 'coronaarbejdere' tænker han også meget på den risiko, den nye funktion indebærer: 

”Jeg har fire børn, hvoraf den yngste er syv år. Så jeg tænker da over, om jeg får slæbt virus med hjem.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev