Annonce

Tema: Søvn

Lider du af søvnproblemer? Få 6 råd til en bedre søvn


Skifteholdsarbejde og arbejdsrelaterede bekymringer er blandt årsagerne til, at godt hvert andet medlem af FOA har søvnproblemer. Her er nogle tips til en bedre nattesøvn.

Annonce

Natteroderi er et stort problem for mange. Og der er god grund til at tage søvnproblemerne alvorligt, for de kan på sigt føre til overvægt, diabetes og hjertekarsygdomme. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

God søvn er vigtig for både din krop og hjerne. Mens du sover, arbejder dit stofskifte, immunforsvaret forbedres, og din sult- og mæthedshormoner påvirkes.

Det er derfor, at folk med søvnproblemer har øget risiko for at udvikle overvægt, diabetes og hjertekarsygdomme. Ligesom de er mere stressede og lever kortere end dem, der får en god nats søvn.

Blandt FOAs medlemmer oplever godt halvdelen urolige nætter i mere eller mindre alvorlig grad, viser en tidligere undersøgelse. De angiver selv skiftende vagter, travlhed, mangel på struktur og dårligt arbejdsklima som årsagerne.

Ikke kun et privat problem

Ifølge arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal bør vi blive bedre til at tale om problemerne.

“Det er vigtigt, at søvnproblemer ikke bliver gjort til et privat problem. Hvis årsagen til, at man vender og drejer sig, er stress, problemer med ledelsen eller skiftende arbejdstider, så er det helt relevant at tage søvn op med arbejdsmiljørepræsentanten,” siger Charlotte Bredal.

Uanset, om søvnproblemerne skyldes meget natarbejde, bekymringer eller noget helt tredje, så kan en række huskeregler hjælpe til at forbedre søvnen. Vi har samlet nogle gode råd fra siden vpt.dk.

1. Anskaf mørklægningsgardiner

Søvnhormonet melatonin undertrykkes ved dagslys - selv gennem lukkede øjne. Derfor kan det hjælpe at bruge mørklægningsgardiner, alternativt øjenmaske.

2. Brug ørepropper

Skab ro ved brug af ørepropper og orienter familie og venner om, at du har nattevagter. Sæt evt. et 'forstyr ikke skilt' på døren, og sørg for at slukke telefonen eller sæt den på lydløs.

3. Skab en fast rytme

Efterlign dit vanlige sovemiljø. Din krop genkender og reagerer på ritualer og rutiner. Læg dig til at sove hurtigst muligt efter nattevagtens afslutning og sov i én samlet blok fremfor mange kortvarige lure. Tag gerne en lur umiddelbart inden nattevagtens start. Det gør dig friskere ved vagtens start og giver færre søvnproblemer efterfølgende.

4. Undgå tv og computerspil

Vælg afslappende aktiviteter før, du skal sove og undgå tv, computerspil eller ekstra gode bøger. Vælg aktiviteter, som du kan afbryde, når du føler dig træt. Regelmæssig motion giver bedre og længere søvn.

5. Undgå kaffe og alkohol

Undgå koffein tre til fire timer før, du skal sove. Koffein findes i kaffe, cola, chokolade og visse typer af te og forstyrrer søvnkvaliteten. Undgå også alkohol og tung mad før, du skal sove og drop helt sovemedicinen. Sovemedicin er vanedannende og fremkalder en tilstand, der ligner søvn, men giver ikke en optimal søvn.

6. Spis søvnfremkaldende mad

Søvnfremkaldende mad- og drikkevarer, som du kan indtage før sovetid, er: Bananer, havregryn, mandler, varm mælk og kamillete. Derudover kan det hjælpe kroppen til at slappe af at tage et varmt bad inden sengetid.

Kilder: Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA og vpt.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev