Annonce

Folkeskoleelever på FOA-job for en dag

FOA ønsker bedre vejledning i folkeskolen


Elever i 9. klasse opfatter erhvervsuddannelser som mindre fleksible end gymnasiet. Vi skal have en bredere indsats, siger sektornæstformand.

Annonce

Celine Køhler-Christensen fra Rødovre er en af dem, der netop har valgt ungdomsuddannelse. Jan Sommer

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

I forsommeren vinkede endnu en årgang farvel til folkeskolen, og for langt de flestes vedkommende har de valgt, hvilken ungdomsuddannelse de skal i gang med.

Selvom flere har fået øjnene op for de erhvervsrettede uddannelser – heriblandt mange af de fag, hvor FOAs medlemmer arbejder – er der fortsat mange, der opfatter gymnasiet som et mere frit valg, der efterfølgende giver flere muligheder.

Læs også: Kend din ret: Det betyder coronakrisen for elever

For mange opleves det som et pres at skulle vælge. Det handler om at vælge rigtigt første gang, have et højt karaktersnit og blive erklæret uddannelsesparat. Det viser en undersøgelse, Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, har lavet på baggrund af interviews med 9. klasses elever fra 10 folkeskoler.

Hektisk forløb

En af de elever, der har modtaget uddannelsesvejledning i år, er Celine Køhler-Christensen fra Nyager Skole i Rødovre.

Læs også: Virtuel eksamen gjorde Connie til nyuddannet sosu-hjælper

“Det har været et hektisk forløb, men jeg synes, vi er blevet rådgivet fint i forhold til, hvilke muligheder vi havde. Hvis der er noget, der er blevet talt op, er det de erhvervsrettede uddannelser,” siger Celine Køhler-Christensen.

Hun endte med at vælge gymnasiet, fordi det virker mere alment og fleksibelt og giver tre år mere til at overveje erhvervsvalg.

Mere individuel vejledning

I FOA er der stort fokus på, at unge får endnu mere viden om erhvervsuddannelserne – ikke mindst for at modvirke den store mangel på faglærte som eksempelvis sosu- uddannede, der er udsigt til om få år.

Læs også: Sosu-elev om erhvervsskoleudspil: Vi har brug for mere anerkendelse

Og ifølge Vinni Jakobsen, næstformand i FOAs Social- og Sundhedssektor, er det ikke nok, at FOA-fagene bliver bedre til at brande sig selv.

“Der er især brug for en bredere indsats, hvor der også bliver taget endnu mere hensyn til den individuelle vejledning,” siger hun.

Fastlåst som faglært

Eleverne i folkeskolen peger på flere udfordringer:

  • Knap halvdelen oplever det som et stort pres at vælge, hvad de skal efter folkeskolen.
  • Flere fravælger en erhvervsuddannelse, fordi de ikke kan tage stilling til, hvad de vil.
  • De oplever valget af en erhvervsuddannelse som mere definitivt og specifikt.

Folkeskoleelever i FOA-job

Fagbladet FOA har inviteret 9. klasses elever til at fortælle historier fra arbejdspladser, hvor FOAs medlemmer arbejder. Det er sket i samarbejde med UU Vest Region Hovedstaden, som står for uddannelsesvejledning af unge. Idéen bag, er at se arbejdspladserne gennem de unges øjne og samtidig give dem et indblik i de mange forskellige jobmuligheder inden for FOAs område.

Du kan læse alle artiklerne i serien her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev