Annonce

Torben Hollmann formand for FOAs social- og sundhedssektor foto: Jørgen True

Tema: Kofoedsminde

FOA: Ansatte og beboere på Kofoedsminde skal have bedre vilkår

De ansatte på den sikrede institution Kofoedsminde fortjener anerkendelse for deres indsats. Det er ledelsens ansvar at forbedre arbejdsmiljøet og sikre efteruddannelse, påpeger sektorformand i FOA.

Annonce

Torben Hollmann, formand for sosu-sektoren i FOA, roser de ansatte på Kofoedsminde for at løfte en svær opgave. Han påpeger, at det er ledelsens ansvar at sikre, at de nu får forbedret arbejdsmiljøet, så de i højere grad kan fokusere på at hjælpe beboerne. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Tip os: Kender du noget til forholdene på Kofoedsminde, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalister Ida Østerlund på ibrn@foa.dk og Anders Ejbye-Ernst på anee@foa.dk.
 
Arbejdsmiljøet på den sikrede institution Kofoedsminde er presset. Således er antallet af arbejdsskader på Kofoedsminde vokset fra 159 i 2015 til til 331 i 2018
 
I 2018 har Kofoedsminde også fået hård kritik fra Socialtilsyn Øst, som retter hård kritik af institutionens store forbrug af eksterne vikarer. I 2018 blev der således brugt 44,6 millioner kroner på et privat vikarbureau. 
 

Læs også: Vikarbureau hyrer vagter og soldater som vikarer på Kofoedsminde

Torben Hollmann, formand for sosu-sektoren i FOA, påpeger, at det er ledelsen og politikernes ansvar i Region Sjælland at få rettet op på forholdene.
 
“Den lokale ledelse på Kofoedsminde har et ansvar, men i sidste ende er det regionen, der har et ansvar for at tage en beslutning om det her. De bliver simpelthen nødt til at gå ind i sagen og sige, at nu skal der styr på det. Det kræver ledelse, og det kræver økonomi, og det kræver en langsigtet plan,” siger han.
 
Han ønsker blandt andet at få en uddannelses strategi for Kofoedsminde, så de ufaglærte medarbejdere kan få hjælp til at blive faglærte. 
 

Rammerne skal forbedres

Fagbladet FOA har tidligere dokumenteret, at Socialtilsynet problematiserer det høje forbrug af eksterne vikarer, som tilsynet vurderer mangler faglighed.
 

Læs også: Højt vikarforbrug spænder ben for rehabilitering af kriminelle

Torben Hollmann understreger, at de ansatte på Kofoedsminde gør en stor indsats for at få dagligdagen på stedet til at køre rundt. Men for at de kan levere en ordentlig indsats, skal rammerne på institutionen forbedres
 
“Der er ingen af de ansatte på Kofoedsminde, hverken soldater, dørmænd, socialpædagoger, social og sundhedsassistenter eller ufaglærte, der ikke gør deres bedste. De gør det alle så godt som muligt under de forudsætninger, de har. Vi skal bare sørge for, at de får nogle bedre forudsætninger,” siger Torben Hollmann.
 

Socialområdet svigtes

Kofoedsminde drives af Region Sjælland, og ifølge regionen er stedet en ‘specialinstitution’. Hvis regionen skal leve op til det, så skal fagligheden forbedres, påpeger Torben Hollmann.
 

Læs også: 60 procent af dem, der passer landets farligste, er ufaglærte

“Regionsrådet ville aldrig acceptere, at man ansatte ufaglærte og vikarer på en kirurgisk afdeling. Men hvorfor accepterer man det så på Kofoedsminde? Man skal anerkende det specialiserede socialområde for det, som det er. Det skal anerkendes på lige fod med psykiatrien, somatikken og andre steder i regionen,” siger han.
 
Kofoedsminde huser nogle af landets farligste udviklingshæmmede kriminelle. Men selvom målgruppen er hård, skal den mødes med den samme høje faglighed som andre steder i regionen.
 

Læs også: Tilsyn: Hash og højt vikarforbrug øger konfliktniveau på sikret institution

“Fordi en målgruppe er hård, skal den stadig passes og plejes på en faglig forsvarlig måde. Det er netop fagligheden, der kan gøre, at man ikke optrapper situationer, og man ved, hvornår medicinen skal til,” siger Torben Hollmann.

Region: Mere uddannet personale

Hos Region Sjælland skriver Social- og Servicedirektør Michael Nørgaard i en mail, at det eksterne vikarforbrug skal nedbringes, og der skal mere faglært personale til institutionen.

"Vi ønsker at nedbringe forbruget af eksterne vikarer, og det er hele tiden vores mål at have så meget uddannet personale som muligt," skriver han.

Han forklarer, at Kofoedsminde har haft en kraftig stigning i antallet af beboere, og det har sat institutionen under pres. 

"Såvel på Lolland som i den samlede region står vi overfor en betydelig rekrutteringsproblemstilling, navnlig når det gælder uddannet personale. I den sammenhæng arbejder vi med at udvikle og fortælle om de tiltag, vi har i gang for at udvikle opgaveløsningen og arbejdsmiljøet på Kofoedsminde," skriver Michael Nørgaard.

Tiltag på vej

Michael Nørgaard skriver, at Region Sjælland har en række tiltag på vej, der både fokuserer på at højne fagligheden og beboernes trivsel. Eksempelvis arbejder regionen på at rekruttere flere uddannede medarbejdere og nedbringe antallet af arbejdsskader, der har været i stigning siden 2015.

"Endvidere ønsker vi at genoptage dialogen med de faglige organisationer om og høre deres ideer til, hvordan vi kan opnå den fleksibilitet, som bemanding af en akutinstitution som Kofoedsminde forudsætter," skriver Michael Nørgaard i en mail.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev