Annonce

En ældre mand arbejder i en buskads

Tema: De hårde seniorår

Markant flere ældre har fleksjob på få timer


Der er sket en stigning i antallet af 60-64-årige, der har fleksjob på meget få timetal. FOA mener, at loven ikke altid overholdes.

Annonce

Flere 60-64-årige arbejder i dag i fleksjob med ganske få ugentlige arbejdstimer. Forudsætningen for et mikro-fleksjob er dog, at det ugentlige timetal efterhånden kan øges. Og den betingelse er ikke altid opfyldt, mener FOA. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

60-64-årige på det danske arbejdsmarked bliver i stigende omfang ansat i fleksjob med et meget lille antal ugentlige arbejdstimer, de såkaldte mikro-fleksjob. Det viser tal, som Fagbladet FOA har trukket i statistikbanken jobindsats.dk.

I januar 2015, da den nye førtidspensions- og fleksjobreform havde fungeret i to år, havde 476 personer mellem 60 og 64 år et fleksjob på 1-5 timer. I januar 2019 var det 2.399. Der er altså tale om en fem-dobling af mikro-fleksjob på bare fire år til de plus 60-årige, som også er målgruppen for seniorførtidspension.

Læs også: Afslag på seniorpension til nedslidte tages op igen

”Mange borgere kan have økonomisk interesse i fleksjob, bare nogle få timer kan være fordelagtigt i forhold til pension. Men aldrig har så mange været i fleksjob og arbejdet så lidt,” siger John Klausen, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet, til Fagbladet FOA.

Arbejdsevnen skal forbedres

Han peger dog på, at betingelsen for at bevilge den slags fleksjob på få timetal er, at borgerens arbejdsevne kan udvikles.

Det fremgår af §70, stk. 2 i Lov om aktiv beskæftigelsesindsats, som fastslår, at:

”Jobcenteret kan endvidere give tilbud om fleksjob til personer, der aktuelt har en meget begrænset arbejdsevne, hvis der er mulighed for, at deres arbejdsevne inden for en rimelig periode kan udvikles.”

Men det lovkrav glemmer kommunerne af og til, mener FOA.

”Kommunerne tager for lidt hensyn til, at borgeren med tiden skal kunne arbejde på højere timetal, når de bevilger mikro-fleksjob. Andre forklaringer på de mange små fleksjob kan være holdninger om, at syge borgere for enhver pris skal fastholdes på arbejdsmarkedet og utilstrækkelig viden om muligheden for at bevilge seniorførtidspension,” siger Jens Nielsen, der er forbundssekretær FOA.

Læs også: Nedslidt 63-årig kan gå 100 meter: Får afslag på seniorførtidspension

Timetallet øges sjældent

Kommunernes problemer med at øge arbejdstiden i mikro-fleksjobbene fremgår da også af den evaluering af førtidspensions- og fleksjob-reformen, som konsulentfirmaet Deloitte i marts 2018 udarbejdede for Beskæftigelsesministeriet:

”På trods af, at der er oprettet et stort antal fleksjob med lav ugentlig arbejdstid, er det kun i begrænset omfang lykkedes at skabe progression i den ugentlige arbejdstid i fleksjobbene. Dette udgør en udfordring, da det er hensigten, at den ugentlige arbejdstid i fleksjobbet skal tilpasses i takt med, at den enkeltes arbejdsevne udvikles i ansættelsen.”

Alligevel fortsætter antallet af fleksjob på meget få timetal med at stige.

100 sager genoptages

Senest har Ankestyrelsen afgjort, at en kommune ikke måtte give afslag på seniorførtidspension til en mand fra Tønder med henvisning til, at han kunne klare et fleksjob på 7 1/2 time om ugen. Det skriver netmediet NB Beskæftigelse.

Ankestyrelsen gennemgår i løbet af april måned 100 sager, hvor Ankestyrelsen har stadfæstet kommuners afslag på seniorførtidspension for at sikre, at der ikke i andre sager også er givet afslag på seniorførtidspension med henvisning til, at borgere kunne klare små fleksjob.

Fleksjob stiger med raketfart

Antallet af personer i mikrofleksjob (1-5 timer) til de 60-64 årige​ er ligeledes i stejl stigning:

Januar 2014: 174 personer

Januar 2015: 476 personer

Januar 2016: 862 personer

Januar 2017: 1.269 personer

Januar 2018: 1.872 personer

Januar 2019: 2.399 personer

Kilde: jobindsats.dk


Antallet af fleksjob uafhængigt af timetal til alle aldersgrupper efter den nye ordning, der trådte i kraft i 2013, stiger i raketfart.

Januar 2014: 11.423 personer
Januar 2016: 28.170 personer
Januar 2019: 51.467 personer

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev