Annonce

hegn

Tema: Kofoedsminde

FOA-afdeling: Uddannet personale sparer penge på sigt

Ifølge forstanderen på Kofoedsminde er økonomi en del af grunden til, at 60 procent af specialinstitutionens ansatte er ufaglærte. Men uddannet personale vil give besparelse på sigt, mener FOA.

Annonce

Kofoedsminde ligger i Rødby på Lolland. På specialinstitutionen bor udviklingshæmmede, der er dømt for grov og personfarlig kriminalitet.  Ritzau Scanpix

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Tip os: Kender du noget til forholdene på Kofoedsminde, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalist på ibrn@foa.dk.

"Uddannede medarbejdere er dyrere at have fat i end ikke-uddannede. Det prøver vi at kompensere for, men vi har et budget, vi skal overholde."

Sådan lød det i sidste uge, da Fagbladet FOA talte med forstander på Kofoedsminde, Kay Jokil. På specialinstitutionen Kofoedsminde, hvor udviklingshæmmede kriminelle bor, er 60 procent af personalet ufaglært. Det viser en aktindsigt, Fagbladet FOA har fået fra Socialtilsyn Øst.

Morten Nielsen, formand for FOA Lolland, tror på, at mere uddannelse af personalet vil koste penge på den korte bane, men vil give Kofoedsminde besparelser på sigt.

"En investering i videreuddannelse af personalet vil muligvis være dyr på kort sigt, men i et langsigtet perspektiv ville det kunne spare på udgifterne på nogle andre områder. Eksempelvis kunne uddannelse hjælpe med at forebygge overfald på de ansatte," siger han.

Formanden for FOA Lolland er sikker på, at al personalet på Kofoedsminde gør, hvad de kan for at levere et godt stykke arbejde.

"Men der er ingen tvivl om, at hvis ufaglærte får noget uddannelse, får de noget mere baggrundsviden," siger han.

Region Sjælland: Det er ikke økonomien, der bremser os

Fagbladet FOA har forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen, men han ønsker ikke medvirke i et interview. Han henviser i stedet til Social- og Servicedirektør Michael Nørgaard, som har besvaret spørgsmålene skriftligt.

Michael Nørgaard mener ikke, at det er økonomien, der bremser Kofoedsminde i at ansætte mere faglært personale. Han skriver, at det er svært at rekruttere faglært personale til alle funktioner på Kofoedsminde.
 
- Synes du, at det er fagligt forsvarligt – målgruppen taget i betragtning – at 60 procent af personalet er ufaglært?
 
"Kofoedsminde ansætter kun personale, som kan løse opgaverne på institutionen ordentligt. Det gælder uanset om medarbejderen er faglært eller ufaglært. Når det er sagt, så har Kofoedsminde arbejdet ihærdigt på at øge andelen af uddannede medarbejdere. Antallet af uddannede medarbejdere i dag- og aftenvagt er da også stigende," skriver han blandt andet i en mail til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev