Annonce

Nyuddannet virksomhedsserviceassistent Lene Andersen gør rent

Pulje til uddannelse mangler ansøgere


Ufaglærte kan tage en erhvervsuddannelse med fuld løn. Kun 42 ansatte på kost- og serviceområdet har indtil videre søgt puljen.

Annonce

Lene Andersen fik merit for nogle af de ting, hun tidligere har lært og kunne derfor klare uddannelsen som serviceassistent på et år. Normalt tager det to år at gennemføre uddannelsen.  Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Siden 2015 har 167 ufaglærte FOA-medlemmer benyttet sig af muligheden for at tage en erhvervsuddannelse – uden at gå ned i løn. 


Læs også: Serviceassistent fik uddannelse med fuld løn: Scorede flere 12-taller

Det skyldes puljen ‘Ufaglært til Faglært’, som blev aftalt ved overenskomstforhandlingerne i 2015 på det kommunale og regionale område og er blevet videreført siden da. Inden for kost- og serviceområdet har der indtil videre kun været 42 ansøgere. 


Joan Prahl, forbundssekretær i FOA, håber, at det vil ændre sig i de kommende år.


“Med puljerne har vi sikret, at man får fuld løn under hele forløbet, så økonomien ikke er en barriere. Desuden er der hjælp at hente på  erhvervsskolerne, hvis man har udfordringer med for eksempel at læse,” siger hun.


25

år er minimumsalderen, hvis man vil uddanne sig med støtte fra puljen "Ufaglært til Faglært". 

foa.dk

Kan skifte til nyt jobområde

Arbejder man med rengøring, kan det være oplagt at tage uddannelsen som serviceassistent, der giver adgang til mere alsidige jobfunktioner, siger konsulent i FOA Laura Møllebro.

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

For at sætte mere skub i søgningen til den kommunale pulje har FOA, KL og 3F for nylig ansat to konsulenter, der blandt andet skal være med til at udbrede kendskabet til tilskudsmulighederne og dermed inspirere kommunerne til at uddanne flere ufaglærte medarbejdere.


Ifølge chefkonsulent i Kommunernes Landsforening Sanne Brønserud Larsen skal konsulenterne også understøtte, at kommunale arbejdspladser sætter indsatser i gang, der udvikler medarbejdernes grundlæggende kompetencer og gør dem bedre til læsning, regning og it.


Få en uddannelse med fuld løn

  • Puljen ‘Ufaglært til Faglært’ findes både på det kommunale og det regionale område.
  • Puljerne betyder, at voksne med arbejdserfaring får suppleret deres elevløn, så de ikke mister indtægt under uddannelsen.
  • Det er en forudsætning at arbejdsgiveren siger ja til, at man uddanner sig.
  • Overvejer du at tage en erhvervsuddannelse, så kontakt din leder, tillidsrepræsentant eller FOA-afdeling for at få aftalt blandt andet lønvilkårene under og efter uddannelsen.

Læs mere om 'Ufaglært til Faglært' her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev