Annonce

Syg kvinde med termometer

Sygemeldt: 8 råd og rettigheder du skal kende

Må chefen bede dig om at komme på job, hvis du er syg, og hvad gør du, hvis du har en sygdom, der opfattes som et handikap? Få svaret på disse - og en række andre spørgsmål.

Annonce

Der er ikke nogen klare regler for, hvor meget du må være syg på jobbet, før chefen må skride ind med advarsler. Men der findes alligevel en række råd og retningslinjer om sygedage på jobbet.  Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Vinteren er i gang, og det øger risikoen for at blive ramt af forkølelser og influenza. Sygdom er lovligt fravær, fortæller chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen.

Læs også: Fyret: Kend dine rettigheder

Hun oplyser, at der ikke en grænse for, hvor længe du kan være syg. Der er dog en række råd og rettigheder, du alligevel bør kende til i forbindelse med både kort- og langtidssygdom.
  

1. Gå ikke på arbejde, før du er rask

Hvis du er syg, skal du ikke gå på arbejde, før du er rask. Du risikerer nemlig at smitte dine kollegaer. Hvis chefen alligevel spørger, om du ikke kan komme på arbejde før tid, skal du svare nej, medmindre du faktisk er i stand til at udføre noget af dit arbejde, så du kun har behov for at være deltidssygemeldt, fortæller Ettie Trier Petersen:
 

Læs også: 6 råd og rettigheder om ytringsfrihed på jobbet, du bør kende

“Chefen må ikke bede dig om at komme på arbejde, hvis du har meddelt, at du er syg. Hvis man synes, man bliver presset, så vil jeg anbefale, at man tager fat i tillidsrepræsentanten eller sin lokale FOA-afdeling og får hjælp,” siger hun. 
 

2. En sygefraværssamtale skal hjælpe dig

Er du uheldig at blive ramt af sygdom flere gange på kort tid, kan din leder bede dig om at komme til en sygefraværssamtale. Formålet med sygefraværssamtalen er at fastholde dig i dit arbejde, fortæller Ettie Trier Petersen:
 
“Dybest set er det en omsorgssamtale, hvor man spørger om, der er noget arbejdspladsen kan gøre, for at du hurtigere kan blive raskmeldt og komme på arbejde. Hvis det er en influenza, kan man ikke gøre meget, men der kan være andre ting, som gør, at man er syg. Eksempelvis stress,” siger hun.
 
Nogle ledere misforstår formålet med sygefraværssamtalen og bruger den som en tjenstlig samtale, hvor beskeden er, at yderligere sygdom kan få konsekvenser for ansættelsesforholdet, fortæller Ettie Trier Petersen.
 
“Der skriver vi i vores vejledninger til tillidsrepræsentanten og vores afdelinger, at så har mødet ændret karakter, hvis man begynder at tale fratrædelse. Det er ikke hensigten med samtalen, og det bør få fagforeningen til at reagere ved enten at sørge for, at fokus bliver på fastholdelse eller ved at afbryde mødet og bede om en ny indkaldelse med den dagsorden, ledelsen nu ønsker at drøfte,” siger Ettie Trier Petersen.
 

3. Mulighedserklæringen 

Hvis du er syg, kan din chef bede om en mulighedserklæring. Mulighedserklæringen bør ligesom sygefraværssamtalen være ment som en hjælp til at komme godt tilbage til arbejdet. 
 

4. Vigtigt at få indskrevet prognose

Hvis du har været langvarig syg, og du får lavet en lægeerklæring, er det vigtigt at få indskrevet, hvad din udsigt er til, at du kan vende tilbage. Især hvis udsigten er god.
 
“Hvis der er en god prognose, er det godt at få det indskrevet. Det betyder, at arbejdsgiveren vil gå længere for at fastholde dig, hvis der er gode udsigter til, at du kommer tilbage,” siger Ettie Trier Petersen.
 
5. Hvad er sygdommens årsag
Hvis din sygdom er fremkaldt af dit arbejde - fx hvis du bliver ramt af stress eller en rygskade efter et løft - bør din arbejdsplads udvise større imødekommenhed, fortæller chefjurist Ettie Trier Petersen.
  
“Et forhold, der indgår i vurderingen af sygdomsfraværet, er, om sygdommen er fremkaldt af forhold på arbejdspladsen. Er den det, så mener jeg bestemt, at man skal have en længere snor end ellers,” siger hun. 
 
6. Kom på arbejde under opsigelsen
Er du uheldig at blive ramt af meget sygdom, og din arbejdsplads beslutter at fyre dig, er det vigtigt, at du fortsat udviser vilje til at møde op på arbejdet i opsigelsesperioden.
 

Læs også: 6 råd og rettigheder, hvis du oplever en ulykke på jobbet

“Det er forholdene på opsigelsestidspunktet, der skal vurderes, hvis der skal føres en sag. Men det vil muligvis indgå i en opmands (dommeren, red.) vurdering, hvis det viser sig, at man har været sygemeldt uafbrudt siden opsigelsen. Man har pligt til at arbejde, selvom man er blevet opsagt. Så vil man også kunne se, at man har gjort alt, hvad man kunne, for at udfylde sit job,” siger Ettie Trier Petersen.
 

7. Handikap

Du skal være opmærksom på, om den sygdom, du har, falder ind under handikapbegrebet, for så er din arbejdsgiver forpligtet til at hjælpe dig.
 
“Hvis man har en sygdom, der også kan omfattes af handikapbegrebet i lovgivningen, så har arbejdsgiver forpligtigelser til at lave afhjælpningsforanstaltninger. Man skal som ansat stadig være 'kompetent, egnet og disponibel' og altså være i stand til at udføre de væsentligste funktioner i det arbejde, man er ansat til," siger Ettie Trier Petersen.
 
8. Din anciennitet tæller
Hvis man bliver langvarigt syg, så er noget af det, der indgår i vurderingen af din sag, hvor længe du har været ansat.
 

Læs også: 5 gode råd: Sådan får du større ligeløn på dit arbejde

“Hvis man har været ansat i kort tid og får en langvarig sygdom, så tror jeg arbejdsgiverne skrider til afskedigelse forholdsvis hurtigere. Også selvom det er velbegrundet, at man er syg, men så kan de sige, at det kan have driftsmæssige konsekvenser,” siger Ettie Trier Petersen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev