Annonce

Dagpengedebat på Folkemødet 2018 med barsk udseende Mona Striib og Per Christensen 3F med naeven i vejret

Nok er nok: Stop med at plage de arbejdsløse


Oprør mod et udmagret dagpengesystem. Det gør ondt at se ledige ryge på kontanthjælp, siger FOAs formand Mona Striib.

Annonce

Der var flere dagpenge-debatter på Folkemødets anden dag. Her befinder vi os i den lettere genre under ’Dagpengedukkerten’, hvor folketingspolitikere dystede i dagpenge-paratviden mod fagbosser. Fra venstre er det tv-vært Anders Breinholt, FOA-formand Mona Striib og 3F-formand Per Christensen, mens Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn og SF's politiske ordfører Karsten Hønge står uden for billedet.  Klaus Holsting

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Forringelserne af dagpengesystemet har nået et niveau, hvor det fornedrer de arbejdsløse, gør medarbejdere i arbejde utrygge og truer det danske arbejdsmarked. 

Det mener en række fremtrædende fagforeningsledere, der har brugt Folkemødets anden dag på at tage afstand fra de seneste års beskæring af dagpengedækning og -vilkår. 

Læs også: Næstformand i KL's lønudvalg: Jeg vil give håndslag på flere fuldtidsstillinger

Formand for 3F, Per Christensen, hæfter sig ved, hvor dårlige politikerne har været til at forudsige effekten, da dagpengeperioden blev forkortet til to år.


”De sagde, at 8.000 til 10.000 ville falde ud af dagpengesystemet, men rent faktisk faldt 80.000 ud," siger han.

Formand for FOA, Mona Striib, konstaterer, at vi har et udmagret dagpengesystem.

”Det gør ondt at se ledige miste dagpengene og ryge på kontanthjælp. Det gør ondt at se unge under 25 år ryge på ungesats, hvor de kun får halv dagpengesats efter et halvt års ledighed,” siger Mona Striib.
 

9.000 kroner i dagpenge

En ung på ungesats får kun godt 9.000 kroner som fuldtidsforsikret og kun godt 6.000 kroner som deltidsforsikret.

”Det siger sig selv, at en ledig ikke kan købe skummetmælk og rugbrød og betale husleje for det beløb,” siger Mona Striib. Hun håber, at fagbevægelsen er i stand til at lægge pres på de partier, der står bag dagpengereformen.

Læs også: Utrygt at blive fyret: Dagpenge halter længere efter lønnen

”Det er slemt nok, som det er. Skal vi lægge øre til flere vilde forslag om nye stramninger, må vi som lønmodtagere stå sammen og sige 'nok er nok'. Vi kunne skabe en stor folkelig opbakning under forårets overenskomstforhandlinger, og det må vi gøre igen," siger hun.

Færre jobåbninger

Selv om arbejdsløsheden blandt FOAs medlemmer ifølge formanden kun er 2,6 procent, er en del FOA-medlemmer og andre danske lønmodtagere i løbet af et år berørt af ledighed - eksempelvis fordi de ikke kan få et fuldtidsjob, går ledige en del af året eller selv vælger at sige deres job op. Sidste år var 266.000 danskere berørt at ledighed i kortere eller længere tid.

”Vi har et hårdt arbejdsmarked, og nogle ansatte ser sig nødsaget til at sige op for at passe på sig selv, hvilket også bør være muligt. De nuværende tre ugers karantæne for selv at sige op er lang tid," mener LO's formand Lizette Risgaard.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har for nylig foreslået at fordoble karantænen til seks uger, og det falder ikke i god jord i fagbevægelsen.

”Det er vigtigt, at der er et rimelig tæt sikkerhedsnet, som griber dig, hvis du bliver arbejdsløs. Dagpengene er en hjælp, der gør os trygge som lønmodtagere. Det en forudsætning for, at vi tør sige vores job op og tør skifte job. Stramningerne indebærer en risiko for, at vi får færre jobåbninger, og det skader vores økonomi,” siger hun.

Undergraver systemet

LO delte under Folkemødet røde kasketter ud med skriften 'Make dagpenge great again', og Lizette Risgaard varsler en større dagpenge-indsats efter sommerferien.

Læs også: Syge skal opfylde umulige krav for at få dagpenge

Administrerende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, talte i FOAs telt på Folkemødet. Han advarer også mod stramningerne.

”Det giver ikke mening at beskære dagpengene yderligere for måske at få 10.000 flere i job, hvis det undergraver hele det arbejdsmarkedssystem, som vi er så glade for,” siger han.

Sidste år viste en analyse fra Cevea, at dagpengesystemet er blevet 20 procent ringere på 20 år, og udviklingen ser ud til at fortsætte. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev