Annonce

Mønter

5 gode råd: Sådan får du større ligeløn på dit arbejde


Mere åbenhed om lønnen på din arbejdsplads kan være med til at få løngabet mellem mænd og kvinder til at skrumpe.

Annonce

Tal med kollegerne om lønnen på jeres arbejdsplads. Måske får de et tillæg, som du også skal have. Colourbox

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Rigtig mange af os har svært ved at tale med kollegerne om, hvad vi tjener. Og det skal der gøres op med, for tavshed og lukkethed omkring løn kan være med til at fastholde løngabet mellem mænd og kvinder. Det fastslår forbundssekretær i FOA Joan Prahl.
 
"Kendskab til andres løn er nemlig nødvendigt for at kunne sammenligne og vurdere, om en lønforskel er ulovlig," siger hun.
 

Læs også: Undgå at blive snydt: 5 ting, du skal vide om din lønseddel

I Danmark er det ulovligt at lønne mænd og kvinder forskelligt på grund af køn, men alligevel viser tal fra Danmarks Statistik, at kvinder i gennemsnit tjener 13,2 procent mindre end mænd.

Fokus på løn
Op til den 8. marts på kvindernes internationale kampdag sætter 38 fagforbund – inklusiv FOA – fokus på lønspørgsmålet med en kampagne. Heri opfordres ansatte i alle fag til at dele deres løn eller debattere erfaringer med ligeløn og lønåbenhed under hashtagget #DelDinLøn.  Det er vigtigt med åbenhed om løn, siger forbundssekretær Joan Prahl fra FOA.
 

Læs også: Sosu deler lønseddel: ”Min løn er latterligt lav”

”Arbejdet med ligeløn går alt for langsomt, så hvordan kan vi sætte lidt fart på det? Jeg tror, at en af vejene til ligeløn er at bryde med det tabu, det er at tale om vores løn med kollegerne”, siger hun.
 
Ud over at deltage i kampagnen #DelDinLøn kan både du og kollegerne være med til at arbejde for ligeløn og lønåbenhed ude på arbejdspladsen. 
 
Joan Prahl giver sine fem bedste råd til, hvordan du kan arbejde for ligeløn på din arbejdsplads:
 

1. Lukkethed om løn ulovligt

Du har ret til at videregive oplysninger om din egen løn til enhver – det betyder også, at eksempelvis fortrolighedsklausuler i ansættelseskontrakter er ulovlige. Det slår ligelønsloven fast.
 

2. Del din løn 

Skab åbenhed omkring lønoplysninger på din arbejdsplads ved selv at fortælle dine kolleger, hvad du får i løn.
 

3. Sammenlign løn

Brug dine egne og kollegernes lønoplysninger til at se på lønnen for ansatte med samme eller sammenlignelige arbejdsfunktioner. 
 

4. Tjek tillæg

Vær blandt andet opmærksom på de tillæg, som dine kolleger får. FOA-medlemmers løn er reguleret af overenskomster, men det er ikke nogen garanti for ligeløn. For måske får din kollega et tillæg, som du også burde have.
 

5. Kontakt din FOA-afdeling

Er du i tvivl, om du får den rette løn, så tag kontakt til din FOA-afdeling og få lavet et løntjek. Du kan finde din afdeling her.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev