34 tidligere ansatte i Hjemmeplejen Limfjord har 1.029.757,56 kroner i feriepenge til gode i det private hjemmeplejefirma Hjemmeplejen Limfjord. Det oplyser FOA Skive.
FOA begærede plejefirmaet konkurs før jul for at sikre, at de tidligere medarbejdere kunne få deres feriepenge. Men udsigten til at få pengene er udskudt, efter skifteretten i sidste uge gav plejefirmaet fire ugers frist til at rekonstruere firmaet.
”Så længe sagen ikke er slut, er det svært at komme videre. Vi føler os taget som gidsler mellem to parter, og det er os, som betaler omkostningerne,” siger pædagog Trine Søgaard. Hun bliver bakket op af sin gamle kollega i plejefirmaet, social- og sundhedshjælper Hanne Revsbech.
”Der har været meget tumult det seneste halvandet år, og jeg synes, at vi har været nok igennem. Den her sag må gerne snart få en ende,” siger hun.
”Lugter langt væk”
Så længe plejefirmaet ikke er erklæret konkurs, kan Lønmodtagernes Garantifond ikke udbetale erstatning for de manglende feriepenge. Skifterettens afgørelse vækker forundring hos FOA.
”Det lugter langt væk af en måde at trække sagen i langdrag på, og jeg er meget forundret over, at skifteretten hoppede på limpinden. Virksomheden har en stor gæld, ingen kunder og ingen medarbejdere, så det ligner mildest talt en umulig opgave at få virksomheden op at køre igen,” siger formand for FOA Dennis Kristensen til
FOA.dk.
”Alt imens står tidligere medarbejdere uden løn i den ferie, de enten har afholdt eller skal afholde inden udgangen af dette ferieår,” siger han.
Opsparing kørt i bund
Trine Søgaard har afholdt det meste af sin ferie i indeværende ferieår. Vel at mærke uden løn.
”Jeg er typen, der ligger vågen om natten og spekulerer. Vores opsparing er kørt i bund, så jeg er bekymret for, at der sker noget uforudset. Heldigvis er vi herhjemme så privilegerede, at både banken og vores forældre kan hjælpe ved at låne os penge. Men jeg synes ikke, at det er rimeligt at blive tvunget til at låne penge, jeg faktisk har tjent,” siger hun.
Ferien er droppet
Nogle af de tidligere medarbejdere har oven i købet været nødt til at droppe at holde ferie, fortæller Hanne Revsbech.
”Det er sørgeligt og grotesk. De er kede af det. Men der er jo ikke meget, vi kan gøre ved det,” siger hun.
Ind til videre bliver de 33 medarbejdere nødt til at vente på, at sagen igen skal behandles i skifteretten. Næste retsmøde i sagen er 7. februar.