Annonce

Tema: Sociale medier

Ansatte hænges ud og trues på nettet


Medarbejdere oplever i stigende grad at blive hængt ud på sociale medier som Facebook og YouTube. Det kan være ødelæggende, mener psykolog.

Annonce

Hadefulde kommentarer på Facebook slår hårdt. Chefpsykolog i Falck Healthcare Annette Gaard hjælper flere og flere ansatte, der bliver chikaneret, truet og hængt ud sociale medier og sms. Grafik: Fagbladet FOA

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Fra onde kommentarer til direkte chikane af navngivne medarbejdere i lukkede Facebook-grupper, på blogs og på hjemmesider.

Det er blevet almindeligt at blive hængt ud på nettet i forbindelse med sit arbejde. Flere kommuner oplever problemet og laver handleplaner, der skal klæde medarbejdere og ledelse på til at håndtere problemet.

“Det er en problemstilling, der fylder rigtig meget,” siger Per Jensen, chef for HR og Organisation i Aarhus Kommune.

Han oplever chikanen som et stigende problem, særligt i afdelinger med direkte kontakt til borgerne. Derfor er kommunens øverste MED-udvalg i gang med at lave nye retningslinjer for området.

Læs også: Guide: 7 råd mod digital chikane

Stigning i henvendelser til psykolog

Falck Healthcare leverer psykologhjælp til arbejdspladser. De mærker tydeligt en stigning i henvendelser om problemet.

“At vi overhovedet hører om det, og ansatte kommer til os med det, er et tegn på, at der er en stigning i den slags sager,” siger chefpsykolog i Falck Healthcare, Annette Gaard.

De digitale krænkelser går i høj grad ud over ansatte, der har tæt kontakt med borgere og pårørende, der sætter sig til tasterne, når de er utilfredse.

“Personale bliver for eksempel konfronteret på nettet med, at ‘min mor har ikke været i bad,’ og man ved, hvilken medarbejder der er tale om,” siger Annette Gaard.

Læs også: Hjemmepleje i shitstorm: Det gik ud over min nattesøvn

Offentlig gabestok

Kritikken føles som en offentlig gabestok. Det gør ekstra ondt, når man har et job, hvor man ser sig selv i rollen som hjælper, siger psykologen.

“Men det gør modparten, der svarer tilbage for eksempel på Facebook, ikke. Det rammer hårdt, fordi forældrene i børnenes klasse pludselig kan se, hvordan du bliver beskrevet i dit job. Og du føler ikke, du kan tage til genmæle, da de fleste arbejdspladser har en holdning om, at man ikke udtaler sig på nettet. Det er intimiderende,” siger psykologen. 


Arbejdsgiveren skal beskytte de ansatte

Ifølge Arbejdsmiljøloven har arbejdsgiveren pligt til at forebygge arbejdsrelateret vold, trusler og chikane – også
uden for arbejdstiden.
Det gælder også, når trusler og chikane foregår digitalt.

Kilde: Bekendtgørelse om arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid §12

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev