Annonce

Jesper Christensen (S) på Københavns Rådhus

Tema: Vold i psykiatrien

Bostedsledere: Våben kan ikke forhindres


Våben på bosteder kan ikke forhindres. Men man kan reducere omfanget gennem ny lovgivning og dialog med beboere, lyder det fra bostedsledere og borgmester.

Annonce

Jesper Christensen (S), socialborgmester i Københavns Kommune tager de mange våbenfund på bosteder alvorligt. Han  fortæller, at de ansatte på bostedet Lindegården gennem dialog med beboerne nu har succes med at motivere dem til at aflevere våben. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Pistoler, geværer, sværd, økser og knive er er nogle af de våben, som Fagbladet FOA gennem aktindsigter har fundet på de de fire bosteder Blåkærgård, Ringbo, Saxenhøj og Lindegården. 

Og med mindre, der sker en ændring af rammerne, bostederne bliver drevet på, så vil våben også være realiteterne på bostederne i fremtiden. Det fortæller Erik Søndergaard, leder af forsorgshjemmet Saxenhøj, hvor to ansatte den 7. maj 2014 blev dræbt af en beboer.

"Man bliver nødt til at forstå målgruppen, som vi arbejder med, altså social udsatte. Der er en kæmpe misbrugsproblematik. Hvor der er stofmisbrug, er der også pengegæld. Og hvor der er gæld, er der ballade." 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Kombinationen af misbrug og narkogæld skaber et hårdt miljø, og det er årsagen til at nogle beboere bevæbner sig.

"Det her er et udtryk for den kynisme og brutalitet, der er i de kriminelle miljøer omkring stofhandel og stofgæld. Det var der før den 7. maj. Det er der i år, og det vil der formentlig også være næste år og næste år igen,” siger Erik Søndergaard.

Han mener, at løsningen på misbrugsproblematikken på bostederne kunne være en afkriminalisering af narkoområdet.

Dialog afvæbner beboere

Hos Københavns Kommune, der driver de socialpsykiatriske bosteder Lindegården og Ringbo, hvor to ansatte er blevet knivdræbt, kender de godt til våbenproblematikken.
 
“Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at der er beboere, der har haft økser, harpuner, skydevåben og hvad der ellers har været af våben. Men det kommer desværre ikke som nogen overraskelse for os,” siger Jesper Christensen, socialborgmester i Københavns Kommune.
 
Han fortæller, at de ansatte på Lindegården har stort fokus på at snakke med beboerne og minde dem om, hvor farlige våbnene er og på den måde motivere dem til at aflevere dem.

"Jeg ved, at de på Lindegården gør et stort arbejde for at motivere beboerne til at aflevere knive. Jeg har set billeder af skuffer med knive, som bliver samlet ind hos beboerne, fordi man gennem motivationsarbejde formår at få dem til at aflevere dem. Hvis de konstaterer, at der er skydevåben eller andre ulovligheder, så kontakter de politiet," siger Jesper Christensen.
 

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

Vagter på bosted

På Blåkærgård, hvor en ansat blev dræbt den 7. februar 2012, beklager den politisk ansvarlige, at våben og vold mod ansatte stadig forekommer på bostedet

"Vi er jo alle sammen enige om, at det jo ikke er i orden, at de ansatte skal udsættes for vold. Lige nu afventer vi den nye type institution, der kan ligge mellem region og kommune,” siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for det rådgivende udvalg for psykiatriområdet og det specialiserede socialområde i Region Midtjylland.

Han fortæller, at man på bostedet har lavet en række tiltag for at gøre bostedet mere trygt for ansatte og beboere.

"En af de ting, vi har gjort på Blåkærgård, er at bruge et vagtfirma, der har en mere pædagogisk tilgang, når der opstår problemer. Det har været en rigtig god ting," siger Henrik Gottlieb Hansen.

Han fortæller, at Blåkærgård igen har fået en grøn smiley af Arbejdstilsynet, efter der blev fundet en række kritisable forhold på bostedet tidligere i år.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev