Annonce

Blomsterbuketter og kort ligger på jorden.

Ansatte kræver handling efter drab på kollega


På Lindegården er situationen eskaleret efter en psykisk syg mand dræbte en ansat. Nu starter de ansatte underskriftsindsamling og kræver, at politikerne griber ind. 

Annonce

Kollegerne til den dræbte social- og sundhedsassistent indsamler underskrifter for at kræve politisk handling, så der ikke sker flere drab i psykiatrien. Jørgen True.

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Vold og trusler på livet er stadig et arbejdsvilkår for personalet på bostedet Lindegården en måned efter drabet på deres kollega, den 57-årige SOSU-assistent Vivi Nielsen.

I protest over, at der ikke er rettet op på forholdene, har personalet i dag torsdag valgt at indkalde til fagligt møde.

Vi er på arbejde i dag, men klokken 10 har vi indkaldt til møde. Der forlader alt personalet husene, siger Mia Kristina Hansen, der er medarbejder på Lindegården.

Baggrunden for mødet er, at personalet oplever, at situationen med vold og trusler er eskaleret, og de frygter nu både for deres egen og beboernes sikkerhed.

Vi oplever, at vores arbejdsvilkår er blevet forringet efter drabet på vores kollega. Vi mangler hænder, fordi vi har fået påbud om, at vi skal gå to og to sammen. Manglen på personale betyder, at små konflikter kan vokse sig store,” siger hun.

Politisk handling, tak

Mia Kristina Hansen forklarer, at stigningen i både antallet og grovheden af vold og trusler er et symptom på, at man fra politisk side har skåret sengepladser væk i psykiatrien. 
Det betyder, at de psykotiske og skizofrene patienter, der før var indlagt på et hospital, nu ender på bosteder i kommunerne landet over. 
 
Derfor bliver politikerner nødt til at handle. De bliver nødt til at fjerne de mennesker, der er for syge til at bo på bostederne. Og de bliver nødt til at oprette flere sengepladser og sørge for flere hænder,” siger Mia Kristina Hansen.

Det vil ske igen

Mens der har været stor debat om forholdene på landets bosteder, mangler der ifølge Mia Kristina Hansen og hendes kollegaer handling. De frygter, at politikernes passivitet vil koste flere liv.

På fire år er der sket fem drab på bosteder. Hvis ikke vi nu ser handling, er det kun et spørgsmål om tid, før vi ser det sjette,” siger Mia Kristina Hansen.

I frustration over at der ikke er udsigt til nogen løsning, har hun nu taget sagen i egen hånd, for at få lagt pres på politikerne:

Jeg har lavet underskriftindsamlingen, fordi jeg oplever, at de ansvarlige snakker, men der sker ingenting. Landet over går folk på arbejde med livet som indsats. Politikerne bliver nødt til at forstå alvorligheden af det her.”

Ansatte på Lindegården udtaler efter fagligt møde:

Vi er dybt frustrerede over, at der intet sker, selvom en af vore kolleger er dræbt – og Center Lindegården samtidig har fået flere strakspåbud af Arbejdstilsynet. Vores hverdag er ikke blevet lettere. Tværtimod har frustrationen aldrig været så stor som nu. 

 

Mange kolleger er gået ned og er blevet sygemeldt. Andre siger jobbet op. Kolleger presses til ekstravagter og overarbejde. Og vores hverdag med vold og trusler er overhovedet ikke ændret. Tværtimod har flere kolleger modtaget nye dødstrusler.

 

Vi kræver handling nu. Ikke flere trusler og drab.

 

Københavns Kommune skal flytte de beboere, der er alt for syge på vores arbejdsplads, så de får den rigtige psykiatriske behandling. Vi kræver flere sengepladser i psykiatrien, så beboere hjælpes forsvarligt.

 

Og vi kræver flere hænder i socialpsykiatrien i Danmark. Det må ikke fortsætte med pres, trusler, tæsk og vold.

Støt kravene på www.detskaldetstoppenu.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev