Annonce

Procenter på blå baggrund, png

Se hvem der er steget mest i løn

Få et overblik over, hvordan lønnen har udviklet sig
inden for udvalgte FOA-faggrupper siden 2011.

Annonce

FOAs overenskomstafdeling har udarbejdet en oversigt over stigningen i nettolønnen for dem, der har været ansat i samme stilling i perioden marts 2011 til september 2015. Se oversigt nede i artiklen.   Grafisk Team

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Hvor meget er du steget i løn i de senere år? Med mindre du taler åbent om den slags, er det en viden, som kun du og din arbejdsgiver har.

Hvordan det generelt er gået for ansatte, som har været ansat i den samme stilling i perioden marts 2011 til september 2015, har FOA til gengæld et overblik over.

Største stigning er 9,4 procent

Højdespringeren er omsorgs- og pædagogmedhjælpere. Deres nettoløn er steget 9,4 procent i den pågældende periode på fire et halvt år. Den mindste stigning på 6,5 procent står dagplejerne for.

De forskellige lønstigninger for faggrupperne er ikke nødvendigvis udtryk for, hvor godt det er er lykkes for FOA at hive tillæg hjem efter lokale forhandlinger med chefen.

En del af forklaringen ligger i, at faggrupperne har forskellige lønforløb i deres overenskomst, siger Finn Grønmar, konsulent i FOA Overenskomst.

”Når omsorgs og pædagogmedhjælpere ligger i toppen, kan det hænge sammen med, at de har et meget kort lønforløb i deres overenskomst. De stiger i løn, efter de har været ansat i kun to og fire år. Sosu-hjælpere har et andet forløb, hvor de først stiger et løntrin efter fire år og syv løntrin efter 11 år,” siger Finn Grønmar.

Mange på slutløn

For dagplejerne kan den lavere lønstigning handle om, at mange har været i jobbet i mange år og derfor ligger på slutlønnen.

”Ligger man på slutlønnen, er det kun lokalløn og de generelle lønstigninger, som alle får, der kan hive lønnen op,” forklarer Finn Grønmar.

Grafik over lønstigninger
Kilde: Udvikling i netteløn i perioden marts 2011 til september 2015, arbejdet af FOAs overenskomstafdeling på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) Grafisk Team

Erfaring lønner sig

Den generelle lønstigning i perioden marts 2011 til september 2015 er 4,53 procent. De generelle lønstigninger er det, alle får gennem regulering af lønningerne.

Faggrupperne i grafikken ligger alle over den generelle stigning. Det fortæller, at der er en sammenhæng mellem erfaring i jobbet og lønstigninger.

”Er man ansat i det samme job i en årrække, som tilfældet er for dem i grafikken, så bliver man omfattet af eventuelle lønstigninger, der er aftalt i overenskomsten, og derudover er der større chance for, at man via FOA får andel i de lokalt aftalte tillæg,” siger Finn Grønmar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev