Annonce

portrætbillede af en kvinde i sorttrøje

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Venter på 30.000 i erstatning

Social- og sundhedsassistent Anne-Mette Boeriis blev bortvist af det konkursramte plejefirma Cenz. Hun fik tilkendt erstatning i Afskedigelsesnævnet på 30.000 kroner, men har stadig ikke fået en krone.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Anne-Mette Boeriis har stadig ikke fået sine 30.000 kroner i erstatning for at blive uretmæssigt fyret af plejefirmaet Cenz Niels Aage Skovbo

Af Ronni Abergel
Journalist

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Anne-Mette Boeriis fik i april i år rettens ord for, at hun var blevet fyret uretmæssigt af det private plejefirma Cenz Service Partner A/S.

Erstatningen for den ulovlige fyring lød på 30.000 kroner plus renter. Men endnu har Anne-Mette Boeriis stadig ikke set skyggen af erstatningen på sin konto. Siden hun vandt sagen er firmaet gået konkurs og har efterladt sig en milliongæld.

Da Anne-Mette Boeriis vandt sagen i retten, var det ellers en stor lettelse.

”Det var som om, jeg havde været i et langt mareridt, jeg ikke kunne vågne af. Da vi vandt, fik jeg rettens ord for, at jeg ikke havde gjort noget galt, men bare havde passet mit arbejde til punkt og prikke,” siger hun til Fagbladet FOA.

Fyret for at hjælpe lam

Sagen startede for to et halvt år siden i april 2011. Anne-Mette Boeriis var ansat i det private plejefirma Cenz til at passe en kvinde, der led af en alvorlig form for sclerose, ALS - en sygdom, der havde gjort kvinden lam i hele kroppen.

Den plejekrævende borger var trods sin lammelse helt klar i hovedet.  Kvinden var selv tidligere fysioterapeut i kommunen og vidste, hvad det krævede at passe en person som hende selv med ALS.

Den syge kvinde ønskede at skifte plejefirma, fordi hun ikke var tilfreds med, hvordan Cenz behandlede sine ansatte. Ofte måtte plejerne tage dobbeltvagter og blive på arbejde i 16 timer.

Kvinden havde derfor bedt personalegruppen om at invitere det konkurrerende plejefirma Aktiv Care med til et møde med sine faste plejere.

”Hun ville gerne have en ny leverandør, for vi var som personalegruppe for sårbare. Vi havde svært ved at skaffe afløsere, som var lært op i at betjene en respirator, når der var sygdom og ferie. Det gjorde hende meget utryg,” fortæller Anne-Mette Boeriis.

Smed konkurrerende firma ud

Mødet fandt sted en tirsdag i april 2011 i borgerens eget hjem. Anne-Mette Boeriis fik at vide af sine kollegaer, at deres egne chefer fra plejefirmaet Cenz var inviteret til mødet, men at de ikke havde tid til at komme.

Da mødet skulle til at gå i gang mødte en souschef fra Cenz pludselig op.

”Han præsenterede sig ikke engang for borgeren, men smed bare repræsentanten fra Aktiv Care ud. Det var virkelig arrogant over for borgeren, at han slet ikke respekterede, at han var i hendes hjem og smed hendes gæst ud,” fortæller Anne-Mette Boeriis.

Lørdagen efter i påsken 2011 modtog Anne-Mette Boeriis et brev med en skriftlig advarsel for ikke at have orienteret om, at der blev holdt et møde i borgerens hjem med et konkurrerende plejefirma.

Torsdagen efter, mens Anne-Mette Boeriis var med borgeren på hospitalet, blev advarslen fulgt op med en bortvisning. Anne-Mette Boeriis og en anden kollega var begge blevet fyret på stedet.

Fik hjælp af FOA

Anne-Mette Boeriis gik til FOA og fik hjælp til at føre en sag, der i april i år slog fast, at fyringen var ulovlig. Men pengene kom aldrig og til sidst gik FOA til retten i Viborg for at begære firmaet konkurs.

Konkurssagen afslørede alvorlige økonomiske problemer i selskabet. Firmaet blev derfor erklæret konkurs og har efterladt en gæld på over ni millioner kroner til blandt andet skattevæsnet, banken og flere medlemmer af FOA. Mindst 14 sosu'er har mistet flere tusinde kroner i pension. 

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

FOA forsøger nu at få Lønmodtagernes Garantifond til at dække Anne-Mette Boeriis erstatning.

Direktør: Vi havde ikke pengene

Direktør i det nu konkursramte selskab, Cenz, Cartsen Nielsen, oplyser, at Cenz ikke havde de i alt omkring 70.000 kroner til at betale erstatning til Anne-Mette Boeriis og et andet FOA-medlem.

Carsten Nielsen forklarer, at økonomien i Cenz var trængt, fordi selskabet havde investeret i et welness-center på Viborg Stadion og mistet flere millioner kroner på det. Han mener, at det var FOA, der fik Cenz til at "vælte", fordi det var FOA, der begærede selskabet konkurs, da firmaet ikke betalte erstatning til FOA's medlemmer.

Samtidig erkender han, at hvis FOA ikke havde begæret Cenz konkurs, ville andre kreditorer have gjort det, fordi selskabet ikke var i stand til at betale sine regninger.

"Det kan se mærkeligt ud, at det er et krav på 70.000 kroner, der vælter så stor en virksomhed som Cenz. Men havde FOA ikke gjort det, så var det måske et krav dagen efter, der havde gjort det," siger han til Fagbladet FOA.

Læs også: Fyret på dagpenge: Jeg havde ikke råd til mad

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev