Annonce

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

Flere plejeopgaver løses af private


Mere og mere ældrepleje varetages i dag af private firmaer, viser nye tal. Her kan du se, hvordan det er i din kommune.

Annonce

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Siden 2007 er der sket en markant stigning i kommunernes brug af private leverandører af ældrepleje. Det viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

I 2014 blev over en fjerdel af opgaverne inden for ældreplejen konkurrenceudsat til private leverandører. Det er en stigning på 24 procent i forhold til 2007. På et enkelt år fra 2013 til 2014 er der sket en stigning på næsten fem procent.

Udviklingen har været støt stigende, siden den daværende regering i 2003 indførte frit valg af leverandører. Men særligt fra 2007 har tendensen taget fart.

Krise og politisk pres

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole gjorde den økonomiske krise kommunerne mere ivrige efter at lægge opgaverne ud til private for at spare.

Men det er et politisk holdningsskifte, der for alvor har sat gang i privatiseringen, mener han.

”Man havde oprindelig et slagsmål mellem rød og blå blok, hvor blå var for og rød skeptisk over for at konkurrenceudsætte velfærdsopgaver. Der er helt klart sket et skifte. Den røde blok med Socialdemokraterne i front har omfavnet konkurrenceudsættelsen, og har presset voldsomt på for at få kommunerne til at konkurrenceudsætte mere,” siger han til Fagbladet FOA.

Over halvdelen privatiseret

Der er stor forskel på kommunernes brug af konkurrenceudsættelse.

Se på Danmarkskortet, hvor stor en andel af ældreplejen, landets kommuner har overladt til de private.



Mens Ærø og Frederikshavn i 2014 kun konkurrenceudsatte omkring 15 procent af ældreplejen, førte Gribskov Kommune an ved at overlade over halvdelen af området til private med 15 procentpoint ned til nummer to.

Gribskov Kommune budgetterer hvert år med besparelser eller kvalitetsforbedringer som følge af konkurrenceudsættelsen. Men ifølge borgmester Kim Valentin lægger kommunen mere vægt på konkurrencen i sig selv end på en eventuel besparelse.

”Ikke en religion”

”Det er ikke en religion for os at bruge private. Det er selve konkurrencen, der er interessant. Ved det sidste udbud prioriterede vi kvaliteten af servicen højere end prisen, som faktisk er blevet højere, end den var før udbuddet. Konkurrencen gør, at også den kommunale ældrepleje bliver effektiviseret,” siger han til Fagbladet FOA.

Selvom udviklingen går mod en større privatisering af ældreplejen, har to kommuner helt droppet eller udsat udbud af frygt for konkurser i de private plejefirmaer.

Læs mere: Kommuner hiver i udbudsbremsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev