Af
Rasmus Handberg
Journalist
Redigeret 4. juni kl. 12.50.
Danmarks Statistik har offentliggjort lønudviklingen i den offentlige og private sektor. Det betyder, at de planlagte lønstigninger i de nye overenskomster pr. 1. oktober kan beregnes.
Ved OK-forhandlingerne i vinter blev det aftalt, at din løn 1. oktober stiger med 0,35 procent. Desuden skal lønnen reguleres med den særlige ordning, der skal sikre en parallel lønudvikling mellem den offentlige og private sektor.
For ansatte i kommunerne har lønnen udviklet sig dårligere end hos de private, så her giver reguleringsordningen yderligere 0,11 procent, så lønstigningen i alt bliver på 0,46 procent 1. oktober.
Modsat i regionerne
For ansatte i regionerne har lønudviklingen været større end i det private, så reguleringsordningen går i negativ med 0,13 procent. Derfor bliver lønstigningen her kun på 0,22 procent.
Lønstigningen havde været en smule større, hvis det ikke havde været for et såkaldt privatlønsværn, som blev indskrevet i de nye overenskomster, og som for første gang aktiveres nu.
Privatlønsværnet medfører, at lønstigningen i det offentlige nedreguleres med 100 procent af forskellen mellem den offentlige og private sektor, når den offentlige lønudvikling er større end i den private sektor. Som tilfældet denne gang er i regionerne.
Tidligere blev der nedreguleret med 80 procent af forskellen. De 80 procent gælder fortsat den modsatte vej, når lønudviklingen er størst i den private sektor, som det denne gang er tilfældet i kommunerne.
Dennis K: Andenrangs arbejdsmarked
FOAs forbundsformand Dennis Kristensen er forbitret over det nye privatlønsværn, der altså nu betyder lidt mindre ekstra i lønposen for regionalt ansatte. Privatlønsværnet er med til at gøre den offentlige sektor til et ”andenrangs arbejdsmarked”, mener han.
”Jeg oplever det som et klokkerent brud på princippet om ligevægt mellem lønudviklingen for offentligt og privat ansatte,” siger han til Fagbladet FOA.
Men I valgte jo selv at indgå de nye overenskomster?
”Vi havde valget mellem at sige ’det vil vi ikke’, men det havde betydet konflikt. I stedet sagde vi, ’det må vi bøje os for, men I skal vide, at det er vi meget utilfredse med’,” siger formanden og forsikrer, at han ved næste OK-forhandlinger vil kæmpe for at få privatlønsværnet fjernet.