Annonce

Grafik af kvinde med bog og bærbar computer plus hånd med tommelfingeren ned. Illustrerer nedstemt overenskomst i OK15

OK15: Om igen

FOAs hovedbestyrelse kunne ikke godkende indholdet i en ny overenskomst, der ville give ufaglærte ret og pligt til uddannelse, men som indeholdt forringelser på det pædagogiske område.  

Annonce

Forliget om en ny Overenskomst for velfærd og service blev stemt ned i FOAs hovedbestyrelse.    Jørgen Stamp

Af Britta Lundquist
Journalist

Annonce

Opdateret 6. marts 2015.

FOAs hovedbestyrelse har på et ekstraordinært møde torsdag forkastet det forlig om en ny overenskomst, der var forhandlet på plads med de kommunale arbejdsgivere i KL i tirsdags.

Den nye overenskomst var en forenkling, hvor adskillige af FOAs overenskomster blev samlet til én. Samtidig indeholdt den ret og pligt til uddannelse for ufaglærte og mere i løn til ufaglærte fra 1. april næste år.

Den nye overenskomst fik opbakning fra repræsentanter for Kost-Servicesektoren, som kaldte ret og pligt til uddannelse ”en ret, vi har knoklet for i 25 år.”  Repræsentanter for Social- og Sundhedssektoren var også positive. Her har man gode erfaringer med en uddannelsesaftale fra 2008, som har nedbragt antallet af ufaglærte på området.
 

"Ingen skal efterlades på perronen"

Men for ansatte på det pædagogiske område – pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, dagplejere og omsorgsmedhjælpere – rummede den nye aftale ringere vilkår under uddannelse og risiko for lønnedgang ved jobskifte.

I hovedbestyrelsen var der stor opbakning til intentionerne om uddannelse, men samtidig bekymring over, at det pædagogiske område ikke kunne tilslutte sig den nye overenskomst.

Mange gentog sloganet om, at ”vi ikke skal efterlade den næststørste sektors medlemmer på perronen.” Ved afstemningen stemte 46 nej til den nye overenskomst, 12 stemte for, og en undlod at stemme.

”Brandærgerligt”

Overenskomsten var en del af en samlet pakke, og den er nu bortfaldet.

”Det er brandærgerligt, for det var et forsøg på at få et gennembrud på uddannelsesområdet og få ufaglærte løftet til faglært niveau. Men vi måtte erkende, at vi ikke kunne få de fire pædagogiske grupper med,” siger forbundsformand Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Han har orienteret KL om hovedbestyrelsens afvisning af resultatet, og der skal nu aftales nye forhandlingsmøder.

De generelle lønstigninger i både kommuner og regioner og de nye arbejdstidsregler på døgnområdet i kommunerne, der også er aftalt under OK15, blev godkendt af hovedbestyrelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev